Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Recension: Påverås Brun

Påverås Brun


Land:  Sverige
Mjölk:  Ko Opastöriserad
Lagrad:  3 mån.
Recensent:  Markus Femling

Recension:
Elisabeth Andersson på Påverås Gårdsmejeri utanför Falköping är förmodligen en av Sveriges bästa ysterskor, och det bevisade hon med Guldmedalj vid SM i Mathantverk hösten 2010 med Påverås Brun. Jag var först lite skeptisk till att hon valt en Morbier som förlaga, eftersom mina erfarenheter av den osttypen var ganska intetsägande. Askranden i mitten sägs vara en kvarleva från den tid då man först ystade på morgonmjölk och sedan gjorde en ystning på kvällsmjölk. För att hålla flugorna borta strödde man aska ovanpå ostmassan. Men när jag till slut fick smaka Påverås Brun sällade jag mig till hyllningskören.

Allt stämmer, och det är bättre än originalet. Aromen är hög, som den ska vara på en rödkittost, och balans mellan sälta och syra är perfekt. Texturen är medel, så mjuk att den inte går att hyvla men utmärkt att skära. Smakmässigt är den kraftig och intensiv, det märks att mjölk av högsta kvalitet har använts. Att ta en tugga är som att omedelbart hamna i lagården. Men det är ingen stark ost. Den kraftiga doften luras bara.
Det här är en av dom bästa svenska ostar jag smakat. Fransmän och italienare har tusen års försprång före oss när det gäller ost och svenska gårdsmejerier har mycket att lära. En av dom som lärt sig mest är Elisabeth som i det här fallet spöar fransmännen på hemmaplan. Och angående morgon/kvällsmjölk som ska vara originalet så tycker Elisabeth att det inte gör någon som helst skillnad. Askan är bara kosmetika, och är livsmedelsaska från Frankrike. Däremot måste mjölken vara så färsk att den inte ens hunnit svalna för att resultatet ska bli rätt. Elisabeth har inga egna djur, utan hämtar mjölk på en granngård och ystar omedelbart. På det här viset kan hon koncentrera sig på ystning och behöver inte låta mjölken vänta tills korna är ompysslade och mjölkningsutrustningen är rengjord, och slipper därför att pastörisera mjölken, något många andra gårdsmejerister är tvungna till eftersom dom helt enkelt inte kan göra två saker samtidigt.

Påverås Gårdsmejeri är trots sitt lilla format en av Sveriges mest spännande aktörer just nu. För den som ska sälja ost på lokala marknader är det viktigt med ett intressant utseende på produkten för att fånga kunder, men jag tror det bara är en tidsfråga innan Elisabeth Andersson slutar med att stoppa fransk aska i osten, Falbygden har nog mer intressanta tillsatser att erbjuda.

Vin och tillbehör:
Som dryck till den här osten tycker jag en ung Pinot Noir, en Gamay eller en oekad Chardonnay funkar. En rosé av god kvalitet (mousserande eller stilla) skulle nog också slinka ner bra. Valnötsbröd och stjälkselleri (selleri har nästan alltid en bra sälta) är goda tillbehör. Sötma i form av marmelader behövs dock inte. Vill man ha frukt till föreslår jag skalade och skivade äpplen typ Royal Gala med en nypa salt, kummin och hackad dill.

Etiketter:
opastöriserad, påverås brun, rödkittost

Betyg: 90/100


Kommentarer (2)

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
Om du inte har ett konto så kan du registrera dig!

Av Markus Femling den Friday, April 29, 2011
Oj, det blev visst dubbelt. Sorry, har inte riktigt vant mig vid forumet än. Admin, please remove.


Av Mats den Sunday, May 1, 2011
Bra recension, den här osten måste jag också köpa. Vet du var jag hittar den i Stockholm?