Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Roquefort

Enligt sägnen skulle en ung fåraherde ha stannat till vid öppningen till en grotta i närheten av Roquefort. Han tog fram sitt bröd och sin färskost att äta medan fåren betade. Hans käresta kom då förbi och han glömde både fåren och sin matsäck. Av en tillfällighet kom han dock tillbaka till denna grotta några veckor senare och eftersom han var mycket hungrig kastade han sig över den torra brödbiten och den gamla osten. Till sin förvåning upptäckte han att osten som fått blåaktiga inslag smakade gudomligt gott. Roquetfortosten var upptäckt !
Reda 1411 fick befolkningen i Roquefort monopol på tillverkning och förädling i grottor av denna speciella fårost av konungen Charles VI. Ännu idag tillverkas Roquefort osten udner mycket speciella biologiska förhållanden i grottorna under Chambalouplatån, dir den fuktig bergsluften når via små springor, sk. ” fleurines ”.

Utseende: Benvit, grönblåaktig färg. Kladdig och glansig.
Konsistens: Mycket kladdig och smular lätt sönder sig.
Lukt: Karaktäristisk doft med lätt inslag av mögel.
Smak: Stark, fin smak med mycket sälta.

Sauternes är det klassiska vinet till den starka Roquefort, men det krävs ett mycket lagrat vin för att riktigt stå upp mot ostens kraftfulla karaktär. Det är lättare att få tag på vällagrade portviner.
En 10 års Twany Port har både den friska bärigheten och den eleganta mognadstonen som får ostens smak att blomma ut.


Recensioner

 
 

Roquefort - En klassisk ost

av Johan Bengtsson den 10/14/2011 8:45:55 AM

Det här är verkligen en klassisk blåmögelost, tänker jag på blåmögelost så är det Roquefort jag ser framför mig. Jag åt en Roquefort affiné, vet inte exakt...

80/100