Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Fourme d'Ambert

Fourme d'Ambert eller Fourme de Montbrison har båda en mer än tusenårig historia. "Fourme” , är namnet på de runda, höga fat på vilka ostmassan hälls upp; .Ambert och Montbrison är namnen på två små städer i regionen Loire-Puy de Dome.
Ostens cylindriska form är mycket ovanlig och gör den lätt att känna igen och enkel att handskas med.
Fourme d'Ambert lagras i en till två månader. Den mjuka, smakrika osten kan avnjutas som den är, men det finns också en tradition att göra ett hål mitt i osten i vilket man häller "eau de vie” (brännvin). Liknande traditioner finns med den engelska Stilton och Portvin.

Utseende: Torr, grågulaktigt skall, ibland med rödaktiga fläckar.
Konsistens: Mjuk och krämig.
Lukt: Fyllig med viss doft av källare.
Smak: Fin, mjuk grönmögelsmak med något fruktigt inslag.


Till en så mild, elegant grönmögelost med ganska måttlig sälta blir det bäst med ett ungt, bärigt starkvin. Portvin eller Banyuls går bäst, men också söta muscatviner från Frankrike eller Cypem passar bra. Ett ungt Portvin med elegant smak av russin och mörka bär som tar fram smakrikedomen hos osten och mildrar sältan en smula.


Recensioner

 
 

Fourme d'Ambert - En bra grönmögel

av Anders1 den 3/8/2011 8:44:59 PM

Fourme d'Ambert är en mild grönmögelost som är lätt att ta till sig. Smaken är mild med lagom sälta. Osten är rätt kompakt.

67/100
 
 

Fourme d'Ambert - Mild och god

av Mats den 3/18/2011 5:38:07 AM

Fourme d'Ambert har en inte så krämig konsistens men med en mild och god smak. Smaken är även smörig och balanserad, men med en lite mer bitig eftersmak med...

75/100