Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Brillat Savarin

Brillat Savarin är en av världens mest välkända ostar av typen "Triplc Crimc". Under tillverkningen berikas mjölken med tet grodde. vilket resulterar i mycket krämiga och milda ostar med en fetthalt på cirka 70-75%. Ostarna kan ätas med eller utan smaksättning av t. ex. paprika, peppar, örter, kummin, russin, valnötter, kanel mm.

Osten började tillverkas redan i slutet av 1800-talet men det var inte förrän på 1930-talet som
Henri Androuit gav den namnet Brillat Savann till minne den store, franske gastronomen och matskribenten Brillat Savarin (1755 – 1826 ).

Utseende: Rund med vitt, sammetslent skal. Räfflad yta som utvecklar orangeaktiga mögelstrimmor
Konsistens: Mjukt skall, mycket krämig inuti.
Lukt: Mild gräddig doft
Smak: Mild, mjuk smak med viss syrlighet.

Den lätta, friska smaken hos Brillat Savarin går bäst till ett lika lätt, friskt rödvin. Enkel Bordeaux eller Chateaux-du-Languedoc går bra, liksom friska rödviner från norra Italien. Principato Rosso kommer från Trentino strax söder om Alperna och är gjort på druvsorterna shiva, merlot och lambrusco.
- Information kommer ifrån Androuet


Bli den första att recensera osten