Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Appenzeller Extra

Appenzeller kommer från den schweiziska bergskantonen Appenzell. Osten finns beskriven i texter sen cirka 700 år tillbaka. De små, bruna kossorna som ger mjölken till den numera världsberömda osten, anses nästan vara "heliga kor".
Lagringen av Appenzeller, som innehåller vissa "hemligheter", sker i två etapper. Under några dagar läggs de färska ostarna i ett bad gjort på vitt vin eller cider, jäst, peppar samt en ört- kryddblandning vars komposition är mycket hemlig. Därefter lagras osten i 7-10 månader och under denna tid fuktas de då och då med samme vätska.
Appenzeller bär en schweizisk ursprungsbeteckning, : Appenzeller Switzerland.

Utseende: Hårdost med orangeaktiqt skal, ljusgul inuti, medelstora hål. Diameter 30-33 cm.
Konsistens: Kompakt hårdost med viss smidighet.
Lukt: Lantlig doft, något stickande.
Smak: Aromrik, fyllig smak med mycket karaktär.


För vinvalet påminner Appenzeller mycket om Abondance. Båda ostarna utvecklar helt nya smaker tillsammans med ett ganska lätt, blommigt alsacevin som Willm Pinot Blanc. Vinets friska syra får osten att kännas krämigare och tar dessutom fram smaknyanser på ett fantastiskt bra sätt.


Recensioner

 
 

Appenzeller Extra - Inte någon favorit

av Mats den 10/2/2011 9:43:26 AM

Appenzeller görs på opastöriserad komjölk och produceras i Schweiz. Vid lagringen så baddas ostarna med en blandning av vin och en speciell kryddblandning....

70/100