Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Abondance

Osten har sitt ursprung i Val d’Abondance, en dalgång i Haut-Saivoie som sträcker sig utmed den schweiziska gränsen. Enligt traditionen levererade munkarna i I'Abbaye d'Abondance ost till de kardinaler som samlades var gång en ny påve skulle i väljas. Dessa höga, kyrkliga personligheter hade under ett flertal dagar politiska och teologiska diskussioner som så småningom ledde fram till valet av ny påve. Under de bråda dagarna serverades naturligtvis rikligt med god mat och goda drycker. Valet av ni påve tog till slut så lång tid att det under 1400-talet beslutades att de rikliga menyerna skulle reduceras. På den åttonde dagen skulle det endast serveras vatten och bröd och på så sätt fick man kardinalerna att fatta snabba beslut!
Produktionen av Abondance har på senare år återupptagits av bönderna i regionen.

Utseende: Stor, platt ost (ca 35-45 cm i diameter). Brungrått, kraftigt skal; benvit inuti.
Konsistens: Fast men ändå smidig konsistens.
Lukt: Medelkraftig doft med inslag av mjölk.
Smak: Direkt, relativt kraftig något nötig smak.

Den nötiga, komplexa smaken hos Abondance kommer bäst fram tillsammans ett ganska lätt, lite blommigt alsacevin som Willm Pinot Blanc. Det friska i vinet gör ostens smak mjuk och balanserad och låter nyanserna blomma ut. Röda viner från Provence går också bra till Abondance.


Bli den första att recensera osten