Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Underbara havrekex till ost

Här kommer ett gammal recept som jag har fått av min pappa och som i sin tur har fått det ifrån sin mormor. Det är underbara havrekex som passar perfekt till ostar, och för mig är dessa kex en riktig tradition ifrån julbordet när jag var liten. 

Ingredienser
6 dl Mjölk
500 g Havregryn
500 g Vetemjöl
 20 g Hjorthornssalt
1 hg Flottyr (Ister), går bra med rapsolja
50 g Socker
1 krm salt 

1. Häll kall mjölk över havregrynen och låt stå och svälla över natten. 

2. Smält flottyr och blanda i havregrynen tillsammans med övriga ingredienser. 

3. Degen kommer att bli väldigt kompakt så den måste arbetas för hand. Allt vetemjöl kan vara svårt att få i. För lite vetemjöl gör kexen väldigt spröda, men ger samtidigt mer havresmak. 

4. Kavla ut degen så tunt som möjligt. Ju tunnare desto godare. 

5. Sporra eller ta ut med runt mått och lägg på en plåt. Det behövs inte något bakplåtspapper. Glöm inte bort att nagga kexen innan dem gräddas. 

Värm ugnen till 225 grader. 
Grädda kexen ca 3-5 minuter eller tills kexen fått fin färg. 
Låt kexen kallna på galler. 

Servera sen kexen med en god blåmögelost och lite marmelad och låt dig väl smakas!



Publicerad den: 10/18/2011