Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Svensk ostkultur – I recept och formspråk

En ny svensk bok av Martin Ragnar utgiven av Carlsson Bokförlag om de svenska ostkulturen.

I den nya boken Svensk ostkultur berättar författaren Martin Ragnar om, som titeln avslöjar, den svenska ostkulturen. Vi får följa med från ostens intåg i Norden genom historien och fram till idag. 

Utgångspunkten för osttillverkning har varit behovet att konservera färsk mjölk. Om kor bodde i centrum av städer skulle vi alltså aldrig haft ostar som Stilton, Roquefort eller Västerbottenost. Mot denna bakgrund uppkom behovet att spara den färska mjölken till senare.  

Ragnar tar oss vidare till den svenska osthistorians början, det var kyrkan som på 1000-talet tog löpeosttillverkningen till Norden, och klostren anses ha haft en stor roll i förmedlingen av kunskapen att tillverka ost. Kyrkans samröre med ost kom att fortsätta genom historien, bland annat skrev ärkebiskopen Olaus Magnus, från exil i Rom, en bok om de nordiska folkens historia som publicerades 1555 på latin. I boken ägnas ett helt kapitel åt smör och ost. Det framgår att Olaus Magnus ansåg att de västgötska ostarna var överlägsna det mesta. Svensk ostkultur följer sedan ostens historia från holländerier, det första riktiga svenska ostreceptet från 1739 som var för en rundpipig ost, när holländerierna övergår till mejerier, 1900-talets tankar om standardisering, och fram till dagens diskussioner om terroir.

Man ansåg runt sekelskiftet 1900 att det behövdes en standardisering av svenska ostar. Problemet som man såg det var att ost smakade olika beroende på vilken gård den kom från och vilken tid på året det var. För att exportera osten behövde man alltså standardisera den. Dessutom ville man skära ner antalet ostsorter. Statens instruktör i mejeriskötsel, Gustaf Liljhagen, kom med det ypperliga förslaget att Sverige borde satsa på endast tre ostar: Herrgårdsost, Norrlands fetaost och Cheddarost. Som tur var blev det aldrig någon standardisering.

Här kan du t.ex beställa bokenPublicerad den: 5/28/2013