Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Vitmögelostar

Under tillverkningen av vitmögelostar så tillsätts antigen penicillium candida eller penicillium camemberti på utsidan av osten, under lagringstiden så växer dessa mögelsvampar på sig och upphov till det vita möglet på utsidan av osten. 


Under lagringstiden så mognar osten utifrån och in, så när man köper en vitmögelost ska man se till att kärnan inte är för hård och omogen. Osten ska inte heller vara för mjuk i kärnan, detta kan tyda på att osten är överlagrad. 


Vitmögelostarna har en mycket mildare smak än blåmögelostar och har ofta en gräddig smak med toner av nötter och rå svamp. Doften brukar vara frisk med ett inslag av ammoniak, även om ammoniakdoften är stark så innebär inte det att osten är överlagrad. Men om osten blir överlagrad så kommer ammoniakdoften att bli skarp och även påverka smaken, så du bör allt provsmaka innan du köper en ost. 


Inom vitmögelostarna finns de kända ostarna: 

Brie
Mjuk och mild vitmögelost som ofta görs på pastöriserad mjölk. Den serveras bäst på ett gott kex, kanske tillsammans med lite fikonmarmelad och valnötter. 

Brie de Meaux
Mild, mycket smakrik och med en doft av av nötter och ladugård. Något mörkare skorpa och ett gulare inre. Får inte tillverkas på annat än opastöriserad mjölk. Perfekt som den är på ostbrickan, gärna i sällskap med ett glas champagne. AOC-märkt.

Camembert de Normandie
En mycket berömd vitmögelost gjord på opastöriserad mjölk. Vit mögelskorpa med ljust rödbruna streck och fläckar. Kryddig doft och gräddig smak med någon sälta. Den äkta Camemberten är AOC-märkt och görs i Normadie. Given på ostbrickan eller på en bit gott bröd. 

Brillat-Savarin
Tillverkas genom att man blandar komjölken med grädde, vilket ger en mycket speciell, mild och gräddig smak. Vit, mjuk och fjunig skorpa och smörig konsistens. Bör ätas ung, gärna tillsammans med frukt och bär.

En riktig delikatess!


TillbakaPublicerad den: 3/11/2011