Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Hårdostar

En hårdost är som namnet anger en ost som är fast i konsistensen. De vanliga ostarna som vi äter till frukost är av typen hårdost. Hårdostarna delas upp i grynpipiga, rundpipiga och täta ostar. 

På grund av att tillverkning av dessa olika typer av hårdostar skiljer sig åt så får osten olika konsistens. Under den första tiden som osten lagras så jäser osten och det bildas koldioxid ifrån bakterierna, när det bildas koldioxid så bildas det hålrum i osten, så kallad pipbildning.

Grynpipiga ostar

De grynpipiga ostarna får under tillverkningen många små hål när man skiljer på vasslen och ostkornen innan ostmassan bildas. Hålen utvidgas under lagringstiden, och dessa ostar får därför många små hålrum. 

Grynpipiga ostar är: 

  • Västerbottenost
  • Prästost
  • Svecia

Rundpipiga ostar

När de rundpipiga ostarna tillverkas så låter man vasslen och ostkornen vara kvar och då bildas det inte så många hålrum i osten. Men dessa hålrum kommer att expandera mera under lagringstiden, och dessa ostar brukar vanligtvis ha större hålrum. 

Rundpipiga ostar är: 

  • Grevé Emmentaler (Schweiz) 
  • Gruyére (Schweiz)


Täta ostar

Dom täta ostarna har inte några hålrum inne i osten, det beror på att det inte bildas någon koldioxid ifrån bakterierna under lagringen. Detta på grund av att all laktos är borta innan ostarna formas. 

Täta ostar är: 

  • Gouda (Holland) 
  • Cheddar (England) 
  • Parmesan (Italien)


Manchego
Kittfärgad, kompakt fårost med små pipor från La Mancha i det spanska inlandet. Mild, något salt och pikant nötig smak. Lagras i upp till två år. Den yngsta sorten kallas fresco, sen kommer semi-curado, curado och viejo. Görs både hantverksmässigt av opastöriserad mjölk och i större volymer av pastöriserad mjölk. Servera den på ostbrickan eller buffén tillsammans med söt, torkad frukt som t ex russin och dadlar, eller med några droppar honung och valnötter. Spanien.

Pecorino
Smakrika, hårda fårostar av olika karaktär beroende på varifrån i Italien den producerats. Säljs färsk, mellanlagrad eller vällagrad. De unga är milda i smaken, de mogna har en kryddig, salt och syrlig smak. Serveras som den är efter en god bit mat, gärna med några droppar balsamvinäger och färska fikon. Också mycket god att riva i salladen eller gratängen. Italien. 

Parmigiano Reggiano
Italiens stolthet, originalet från Parma, Reggio Emilia och Modena. Görs på opastöriserad, delvis skummad komjölk. Osten lagras i upp till 48 månader, och har en gyllengulbrun skorpa. Osten är grynig och flagig och har en intensiv, fyllig, rund smak med skärpa. Doftar som en blandning av torkad frukt och vin. Förutom att riva den över pastan eller ned i salladen, är den underbar att äta som den är, gärna med några droppar tryffelhonung eller balsamico. Italien.


TillbakaPublicerad den: 3/10/2011