Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Grönmögelostar och blåmögelostar

Blåmögelost eller grönmögelost, vad heter det egentligen? Blåmögelost och grönmögelost är samma sak, bara olika benämning på samma osttyp. Det är mer en fråga om vilken färg man tycker att möglet har. 

I Sverige säger vi oftare grönmögelost men ute i europa så benämner man denna osttyp som blåmögelost,  i Sverige kan vi även benämna denna osttyp så som en ädelost. Så kärt barn har många namn.

Bland blåmögelostarna har vi de kända ostarna:

  • Roquefort (Frankrike)
  • Gorgonzola (Italien)
  • Stilton (England)


Sörmalnds ädel, prisad blåmögelost ifrån Sverige

Vid tillverkning av blåmögel ost så stryks osten med mögelsvampen Penicillium roqueforti. När sedan osten ligger på lagring så prickas osten med hål för att skapa luftkanaler i osten, blåmögelsvampem får du luft inne i osten och blåmögelsvampen kan utvecklas och skapa den goda smaken.

Blåmögelostar mognar innefrån och utåt och har då inte någon kärna så som vitmögelostarna som mognar utifrån och in.

Roquefort
Stark, salt, anrik och karaktärsfull. Den enda av blåmögelostarna som tillverkas på fårmjölk. Den lagras under 3-6 månader i grottor där luftfuktigheten är konstant året runt. Den första av alla ostar som märktes med AOC.

Smaken är ren, kraftig och salt och konsistensen fuktig och smulig. En delikatess tillsammans med anklever och tryffel, eller som dessert tillsammans med något sött. Frankrike.

Gorgonzola
En ost som har något rundare smak än Roquefort och konsistensen är krämigare. Tjock, skrovlig skorpa och blekgult inre med vackra, blågröna ådror. 

Görs i området kring Milano på opastöriserad komjölk. En utmärkt ost till såväl dessert som matlagning. Smaksätt pastasåsen, blanda den i salladen eller servera den som den är tillsammans med en bit päron. Italien.

Stilton
Den unga osten är smulig, men mjuknar ju mognare den blir. Smaken är först salt, sen lent knäckig och färgen är gräddgul med jämnt spridda ådringar. Smält den i såser eller servera den som den är, i salladen, på en bit bröd eller till dessert på en pepparkaka! England.

Kvibille Ädelost
Stolt, halländsk kusin till Roquefortosten. Samma mögelkultur, men gjord på komjölk. Mild och ganska salt, med en ren och fräsch gräddsmak och nötaktig arom. Mycket användbar i matlagning. Smaksätt såsen, smält den mellan lövbiffarna, bred den på pepparkakan eller bjud den på ostbrickan tillsammans med söt marmelad och kavring. Sverige.

St Agur
Mildare än de flesta andra blåmögelostar med krämig textur och kryddig blåmögelostsmak. Gjord på pastöriserad mjölk med blåmöglet lika spritt genom hela osten. Den unika åttkantiga formen gör osten lätt att skära i kilar. God till mogna frukter, eller som fyllning i bakad potatis. Frankrike.


Tillbaka

Publicerad den: 3/13/2011