Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Getostar

Getost kallas ofta för sitt franska namn; chèvre, som betyder just get. Liksom i alla ostfamiljer finns det getostar i många olika smaker och konsistenser, från smuliga, syrarika till vällagrade, smakrika och krämiga. Även utseendet varierar, de kan vara vita, rullade i aska eller kryddörter eller i ett vinblad.

Getostar är mer eller mindre mjuka och har en fin, homogen konsistens. De kan både ätas som de är och användas i matlagning. När en getost värms upp blir den annars ganska skarpa getsmaken mildare, och passar mycket bra tillsammans med söta tillbehör, som honung, russin och söta frukter. Den är också god att servera på ostbrickan efter huvudrätten.

Monte Enebro 
En getost med speciell och ovanlig smak, som har vunnit flera utmärkelser. Mjuk syra och en smörig, rund och nötig smak med fin sälta. Den är spansk, halvhård och överdragen med grönmögel. God som den är på ostbrickan, gärna tillsammans med några droppar tryffelhonung. Också god bara på en bit gott bröd, gärna med valnötter. Intressant även i matlagningen. Spanien.

Selles-sur-Cher
Selles-sur-Cher, 45 %, görs på helfet getmjölk och känns igen på sitt mjuka vita inre och den  naturliga askbeströdda skorpan. Osten är rund med en diameter på 9,5 cm, är 2,5–3 cm hög och väger ca 150 g. Frankrike.

Getostrullar
I länderna kring Medelhavet finns det mängder av olika sorters getostrullar att välja bland. Nästan varje by har sin egen variant, och man använder dem till såväl matlagning som drinktilltugg och som dessertost på ostbrickan. I vårt sortiment finns flera olika sorters getostar: smaksatta med honung, rullade i aska, utan mögelskorpa m fl. 

Vit Caprin
Även i Sverige är vi mycket bra på att producera getost. Den underbara Vit Caprin är en traditionell hårdost med vitmögel på utsidan, vilket ger en fin eftersmak. En mogen Caprin har en markant getostsmak, är god på knäckebröd, till svamp, på ostbrickan och i matlagningen. Sverige.Publicerad den: 10/5/2011