Bli medlem du också!
- Recensera, sätt betyg och kommentera ostar
- Upptäck och håll koll på nya ostar som du vill köpa och testa
- Lär dig nya saker om ostar

Brillat-Savarin

Brillat-Savarin är en av de mest delikata mjuka ostar som finns, osten tillhör sorten triple-creme. Osten är skapad av Henri Androuet på 1930 talet och namngiven efter den kände franska gastronomen Brillat Savarin. Osten tillveras av komjölk och grädde, mestadels runt regionen Ile de France och osten produceras året runt. 


Un dessert sans fromage est une belle à qui il manque un œil- "en dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga".( Brillat Savarin) 

Brillat Savarin skall ha en fetthalt på minst 75%.(triple-creme), och den härliga krämiga kärnan omges av ett lite hårdare vitmögelskal. Osten har en krämig dock något syrlig smak av grädde, salt, smör, och med inslag av nöt och champinjoner. 

 Osten Brillat Savarin tar med mig på en härlig ost-upplevelse, och dess insida är verkligen härligt mjuk och krämig. 

 Till min Brillat-Savarin passade jag på dricka en rosa champange, Billecart-Salmon. Annars så passar ett lätttare fruktigt vitt vin till, och gärna med en härlig söt marmelad eller söta bär på en skiva Levainbröd. 

Så nästa gång du gör din ostbricka, pröva då den här otroligt goda osten som finns i välsorterade ostdiskar. 

Bon Appetit!
av Anna Sofia Rydgren-Collier



Publicerad den: 12/9/2011